martes, 21 de abril de 2015

Marc Granell

Marc Granell


Marc Granell va nàixer a València (L'Horta) el 19 d'abril de 1953. Va estudiar Filosofia i Filologia a la Universitat de València, però va deixar aquestes dues carreres inacabades. Ja aleshores començava a moure's en els ambients poètics universitaris i, poc després, amb l'autor immers en el grup de poetes i narradors que havien de revolucionar l'esquifit panorama de la literatura catalana al País Valencià, va fundar la revista Cairell.


(https://www.youtube.com/watch?v=Tw23H-fT99I)



Però abans de Cairell (1978-1981) la veu poètica de Marc Granell ja havia donat la seua dimensió el 1976 quan, amb 23 anys, guanyava el premi Vicent Andrés Estellés dins dels Premis Octubre. A partir de un llarg camí, la poesia de Marc Granell es farà habitual a les col·leccions que donaran veu a la seua generació. L'any 1978 publica Notícia de la tribu i poc després Refugi Absent.

 El 1979 guanya el premi Ausiàs March amb el recull Materials per a una mort meditada i el 1980 és inclòs a les antologies que marcaran la seua generació, Les darreres tendències de la poesia catalana (1968-1979) , de Vicenç Altaió i Josep Maria Sala-Valldaura, i La nova poesia catalana , de Joaquín Marco i Jaume Pont.

Més tard veuran la llum nous llibres que venen a consolidar la seua presència inexcusable dins del panorama de la poesia catalana, com ara Exercici per a una veu (1981), que Sala-Valldaura saluda per la seua intensitat lírica i social; Fira desolada , publicat a Barcelona el 1991, o Versos per a Anna (2003), entre molts altres. L'any 1999 va aplegar la seua poesia publicada fins aleshores al llibre Poesia reunida.



L'illa amb llunes
Hi ha mirades
que no son ulls
sinó albes.
Aquell tren
se m'ha dut
de sobte l'aire.
 Llibre Poesia reunida


Les seues obres són:
·Llarg camí llarg, 1977
Notícia de la tribu, 1978
Refugi absent, 1979
Materials per a una mort meditada, 1980
Exercici per a una veu, 1983
Fira desolada, 1991
Versos per a Anna, 1998
L'illa amb llunes, 1999
Corrent de fons, 1999
L'Horta nostra, 2002
Tard o d'hora, 2006





(http://www.lleida.com/content/festival-internacional-desti-poesia)


ESTROFA D’ EXERCICI PER A UNA VEU

La lluna és més llum aquesta nit. Rellisca façanes emmudides, finestres cegues, carrers cansats. Els teus carrers. Solitaris i humits com la pell ferida del record. On la rosa i la veu cridant campanes?  Ara no pots amagar-te darrere de cap torre ni cercar llavis de fusta on mentir la lloança. Amb les mans tallades i el cap entre els genolls beus amb avidesa la sang dels fills que et puden i t’han fet el ventre ample de traïcions i taronges podrides entre els dits del ponent i la derrota. Blanca entre el fem t’alces ben segura sobre el cos d’un mar adormit, taüt de les estrelles. Verds enllà, no sents?, sonen petjades. Has tancat prou fort totes les portes?
(http://es.slideshare.net/ATC/marc-granell-guillermo-c)


La seua col·laboració a Cairell, com a membre del consell de redacció, és només una primera fita de la seua activitat com a editor i promotor d'activitats al voltant de la literatura.

Més tard tindrà també al seu càrrec col·leccions com ara "Poesia", de l’IVEI (Institut Valencià d'Estudis i Investigació), o "Poesia" i "Enquadres", de l'editorial Germania, així com "Poesia Tàndem", amb Francesc Calafat.

Marc Granell es dedica professionalment a la traducció, la seua pròpia poesia s'ha pogut llegir també en traduccions al portuguès, italià, gallec i castellà. Ha rebut dues vegades el premi dels Escriptors Valencians, el 1991 i 1992.



Generador de Códigos QR Codes

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Nota: solo los miembros de este blog pueden publicar comentarios.